SANDBOX ABSORBER WALLS

Effectieve, efficiënte akoestische behandeling

Reflecties

Reflecties in een ruimte zijn meestal hinderlijk, denk aan een gymzaal vol kinderen. Of een vol restaurant. Als reflecties terugkaatsen in de ruimte en zich vermengen met het brongeluid ontstaat een brij aan geluid. Reflecties kunnen zo b.v. spraakverstaanbaarheid in de weg zitten. Het resultaat is dat mensen harder gaan spreken, en daardoor wordt het effect groter.

In een studio is dat niet anders. Ongewenste reflecties in een opnameruimte b.v. zijn hoorbaar in de opnames en achteraf lastig te verwijderen. In een mixsituatie kunnen reflecties en staandegolven je beoordeling beïnvloeden. Absorbtie zet – simpel gezegd geluidsgolven om in warmte, bewegende luchtdeeltjes worden afgeremd en je kunt focussen op de bron.

Think Big

Om een ruimte effectief te behandelen houden we als vuistregel aan dat ca. 2/3 van de reflectieve oppervlakken absorberend moet worden. Dat kan natuurlijk met tal van fabrieksoplossingen, maar fabrikanten krijgen ook te maken met logistiek. Als je panelen uit Zuid Europa of Canada moeten komen vind je die kosten uiteraard terug in de prijs.

Logistiek zijn paneeltjes van 60×60 wel veel efficiënter, maar het is tegelijkertijd veel effectiever om grote panelen in te zetten. Optisch geeft het ook meer rust. En wanneer je bedenkt dat een groot paneel voordeliger te vervaardigen is dan 6 of 8 kleinere, dan is de uitkomst dat maatwerk niet duurder hoeft te zijn dan fabrieksmaterialen. Daarbij heb je overigens ook de keuze uit tientallen kleuren en stoffen, en we komen de akoestische behandeling ook voor je plaatsen.

Sandbox Sixpack

Sixpack is een absorberwand ontstaan vanuit het gegeven dat de dikte van een absorber bepaalt welk deel frequentiespectrum het meest effectief behandeld wordt. Daarom is een Sixpack opgebouwd uit zes panelen in drie verschillende diktes, waarbij de dikste delen zijn voorzien van een membraan voor extra effect in het laag.

Wanneer we een ruimte behandelen is bijna altijd sprake van een combinatie van absorbtie, diffusie en laagbehandeling. Maar soms biedt een ruimte simpelweg weinig plek voor een paar basstraps. Dan is een Sixpack een uitstekend alternatief.
Sixpack is net als alle Sandbox oplossingen leverbaar is in tientallen kleuren of kleurcombinaties, dus we vinden altijd de aansluiting bij je vormgeving.

Onze materialen

Veel fabrikanten gebruiken polyurethaanschuim als absorberend materiaal, maar dat is in de meeste gevallen te dicht van structuur en daardoor veel minder effectief. Bovendien is het niet persé brandveilig en ook reageert polyurethaan op zuurstof, waardoor het na enige tijd gaat afbrokkelen en verkleuren. Poreuze materialen als minerale wol werken beter, laten het hoog meer intact en zorgen voor een frequentie-respons die veel beter in balans is.
Bij Studioguys zijn we voortdurend bezig met het zoeken naar milieu-vriendelijke alternatieven. Zo gebruiken we bijvoorbeeld ook hennep, cellulose, vilt en katoen. Vraag naar de mogelijkheden!